torsdag 23. mai 2013

ER DET NOKON SOM KAN HJELPE MEG ?

Litt seint på kveld, men eg kom akkurat inn frå hagen no.

Litt småarg også , fordi her er den store plantedøden i år. Beda ser triste og tome ut. Eg som planta så mange nye løkar sist haust men det er nesten ingen av dei som spirer. Tre, roser og mykje stauder ser ut som dei har gått ut.

Fleire Pionar har ikkje spirt og i kveld gjekk eg løs å spada opp for å sjå om dei var rotne. 
Knollane ser friske ut, men etter mine spadetak har dei fått medfart.
Er det nokon som kan sjå på bileta her å sei noko om kvifor dei ikkje spirer og er det noko håp for desse no når eg har tatt dei opp på denne måten.


Dette er litt av dei. No har eg fyllt jord over og vatna slik at dei ikkje skal tørke opp.


Dei er heilt faste.

Så har eg eit spørsmål til og det er denne planten. Kva kan det være ?
Det er nesten som eg trur den har stått grøn i vinter.

Eg planta Solhatt like ved denne men dei viser ikkje livsteikn frå seg. Denne trur eg at eg ikkje verken har planta eller sådd. Men den er selvfølgelig frodig og veks godt.

Håper dåkke flinke hagefolk kan hjelpe meg :)) 

12 kommentarer:

 1. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg, men jeg var på planteshopping med hagelaget denne uka. Gartneren der sa at de aller fleste hageeiere er for utålmodige og gir opp plantene for tidlig... jeg vet ikke om det gjelder for dine planter. Mye har ikke overlevd vinteren her heller! Kjedelig. Håper du får ei fin helg når den tid kommer=) Vibeke

  SvarSlett
 2. Kan desverre ikkje hjelpe deg, men det er skikkelig kjedeleg når det ikkje vil spire!
  Det er fleire av mine peonar også som ikkje spirer, men eg skal gje dei sjanse litt til. Fin helg til deg!
  Klem frå meg:)

  SvarSlett
 3. Eg er ingen ekspert, men har nokre peonrøter. Eg syns dei du viser fram
  ser friske ut. Mine spirer godt no, men inn med deg har det vore kaldt lenger så dei er kanskje så seine.... Eg ville venta litt til.
  Mine står ikkje så djupt, og eg hugsa at dei blomstra ikkje første åra.
  Den grøne kjenner eg ikkje.
  Den lange berrfrosten har nok sett sine spor, leit at løkane dine ikkje kjem, men det er berre mai enno, så kanskje...

  Lukke til.
  Klem frå skoddemyra her ute :(

  SvarSlett
 4. Kan det nederste bilde være nattfiol, en toåring som kanskje ikke gjorde så mye av seg i fjor? Jeg har mange av dem i hagen - super plante som fyller mye tidlig i sesongen.

  Ellen

  SvarSlett
 5. Pionen ser jo friske ut på røttene,men nå når du har spadd den opp så får du nok bare blader i 2 år fremover,for dem liker ikke å bli flytta på.Og dem skal jo ikke graves ned dypt har jeg forstått.Kanskje du kan spørre Anne på Moseplassen? Hun kommer jo stadig med planteråd.Jeg bor jo sør i landet så her har det kommet langt det meste nå.
  Men på jobb inn i landet v elva er ting mye seinere.Der er også en del som har frosset bort.Lykke til!

  SvarSlett
 6. Nederste bildene ligner på Dagfiol.

  SvarSlett
 7. Kan ikkje hjelpe deg, men eg håpar at du får spirer på pionane dine. Eg ville planta dei i jord og sett om dei kjem, dei ser iallefall friske ut.

  SvarSlett
 8. Hei!

  Ikke vær så lei deg! :-( De pionene er jeg sikker på er helt friske! Men ikke så lurt å spa de opp, stakkar. Men jeg gjør også slikt når jeg ikke finner livstegn. Husk, uansett hvor vi snur og vender oss denne våren så hører vi om store skader i hagene, og veldig sen vår. Mulig den nederste planten er Lychnis? Usikker siden den ikke har blomster ennå.

  SvarSlett
 9. Ja, det er trist når det er så mange døde planter i hagene våre. Jeg ville plantet peonene på nytt, for de ser jo friske og fine ut. Kanskje de trenger et år på seg til å samle krefter? Jeg spadde opp en gang noen peoner hos min onkel som var peoner etter min bestemor. Det tok flere år etter planting før de kom opp. Håper det går bra med de. Jeg oppdaget senest i går at et tre jeg har her er dødd, så ødeleggelsene etter vinteren tar det ofte litt tid før en ser. Jeg har lyst til å gråte, men det hjelper jo ikke det heller ;-) Den siste planten kjenner jeg dessverre ikke. Du får gå på et planteloppemarked å finne deg noen billige planter :-) Det er jo mulig i disse dager, og få fylt opp igjen bedene med det :-)

  Lykke til!

  Stor trøsteklem fra Marit

  SvarSlett
 10. Peoner er ikke mitt sterkeste område, men jeg ville nå plantet røttene ut igjen så raskt som mulig :) De siste kan jo ligne på noe ugress jeg har i hagen så de får du holde et øye med! Leit at du har mistet så mange planter. Ha en fin fredag!

  SvarSlett
 11. Hei Enig med de over som sier du bare må plante peonene igjen og glemme dem et par år. Hiv litt blomsterfrø i beddene så fyller du fort de tomme plassene. Jeg flyttet en peon som ikke blomstret i fjor til et nytt sted , og siden den nok blir litt glissen de neste årene så tok jeg litt ringblomstfrø og drysset pent innimellom. Nå kommer ett og annet bladet opp, og masse frøplanter. Det er bare å vente å se hvordan det blir utpå sommeren. Jeg mistet også de sarteste løkene denne vinteren. Du hadde kanskje våt jord som frøs bånntela også? Det ble løkmos av den behandlingen hos meg .

  SvarSlett
 12. Desverre så er det slik at en del går ut hvert år i en hage. Selvfølgelig hjelper det etterhvert når man lærer litt mer, men helt å unngå det er vanskelig. Man får trøste seg med at f.eks ei rose koster mindre enn en ampel med sommerblomster. Når det gjelder stauder er det å alliere seg med gode hagevenner eller ha flere av samme sort på forskjellige steder i håp om at noen overlever. Ellers er vel tålmodighet et stikkord her. Lykke til!

  SvarSlett