fredag 31. august 2012

GRUSBED

No er tida koma for å vise ei oversikt over grusbedet som er laga tidlig i sommar og ligg på aust sida for huset.

Dette bedet har eg fått inspirasjon til å lage av Harstad mannen Magnar Aspaker gjennom heimesida hans. Der har han eit eige innlegg om korleis ein opparbeider eit grusbed.
Kjøper også frø frå frå han og driv fram plantar som passar i slike bed.
I bakkant og ein ring i nedre kant rundt eit plommetre har eg laga vanlig bed som heng saman med grusbedet.

Det første eg gjorde var å ta av grastorva, grov ut mold, la tilbake torva oppned og hadde molda over. I dette området stod det eit stort kirsebærtre som klovna og bles ned. Det var eit enormt rotsystem, tjukt nesten som eit underjordisk tre. Var  nokre liter svette som gjekk med på å få fjerna røtene. Så var det berre å trille på singel. Det vart brukt to forskjellige grovheiter på singelen og det gjekk med ca.3 kubikk. Singellaget er ca. 20 cm tjukkt. Så det vert spennande å sjå om plantane vil overvintre godt og trivest.

Dette var laga før mi bloggtid så eg har diverre ikkje før bilete. Og veldig lite undervegs, men viser her det eg har.

Heldigvis var det ein kjekk kar som svinga inn med trillebåra..........Har lagt ut ein del stein som vi har plukka litt rundt omkring.

Her har kanten rundt kome på og litt plantar.

Her ser vi bakre kant som er vanlig bed og nederst der som plommetreet står. Eit stykke rett inn her stod kirsebærtreet.

Småhjerte, nellik, små einer, takløk o.s.v. som veks i grusen.

Frå ein annan vinkel. Her har eg teke breidare singelgangen rundt og plantene har vokse seg litt til.

Her ser vi litt bedre gruspartiet. Mesteparten av plantane der er frøplanter frå i år så dei er små enda.

Her er småplantene, øverst til venstre Centaurea bagadebsis, i midten øverst Sedum pachylados, øverst til høgre Lewisia Little Plum, midtbilete Gullbergknapp variegatum, nederst til venstre minimini rhododendron (tok ikkje inn navnelappen), nederst til høgre Anthyllis vulneraria coccinea.

Sedum Bertram Anderson.

Arrhenaterum bulbosum.

Der stå også eit kar som eg har støypt for fleire år tilbake. Hadde eit rabarbrablad som eg trykkte nedi støypen for å lage mønster. Har vorte litt utvaska med åra av ver og vind.

Her ser vi godt neste delen der plommetreet står. Dette treet har ikkje hatt noko plommer før, berre så vidt vi har fått smakt dei. Men i år er det veldig mykje. Kanskje det har likt å få selskap av div. planter :)

I plommetreet klatrar denne.......

....klematisen. Veit ikkje navnet.

Og b.l.a desse veks her.

Dette er noko av det som veks i den bakerste delen av bedet.

Hjelpe meg, dette vart langt. Skal tru om nokon heng med.
Visst så er ØNSKJER EG DYKK EI VIDUNDERLIG GLEDELIG HELG!!!


13 kommentarer:

 1. Så spennende! Aldri hørt om grusbed før, men er helt sikker på det blir fint. Flotte små-stauder.
  Ha en fin helg:)

  SvarSlett
 2. Oj, det er litt av en jobb dere har hatt for å få til dette grusbedet! Jeg er imponert!!! Og så flott det ble da! Jeg fikk enormt inspirasjon, jeg nå. Men ut og plukke stein da :)
  Ønsker deg god helg!

  SvarSlett
 3. Det var jo et kjempefint bed som dere har laget! Jeg kjenner Magnar selv, og ender alltid opp med å kjøpe noen små planter fra han hvert år. Jeg er sikker på at bedet ditt bare blir enda finere i årene som kommer :-)

  SvarSlett
 4. Eg vert meir og meir imponert over den flotte hagen din. Det ser ut til at du tenkjer igjennom kva du vil, og gjer skikkeleg grunnarbeid. Supert! God helg!

  SvarSlett
 5. Himmel og hav, dette var virkelig flott! Stein er så fint og sammen med planter, må det jo blir herlig!

  Klem

  SvarSlett
 6. Så lekkert og så mange fine planter ,det ble som en oase i oasen.
  Det var noe å tenke på humm.

  Ha en fin kveld , Maritklem.

  SvarSlett
 7. Så flink du er. Kjempeimponert! Er det ikke morsomt å skape nye bed?

  SvarSlett
 8. Så flott grusbedet ditt ble! Masse fine planter som er plantet ut der også. Flott og frodig blomstring i plommetrebedet også. Ja, du skal se at plommetreet trives bedre med så mange flotte planter rundt seg.

  SvarSlett
 9. Det hørtes spennende ut med grusbed. Jeg har et hjørne i hagen der det er masse pukk og grus....men det er jo ikke noe jord der da...hm kunne den flekken brukes til noe tro? Flott ble det og herlig med blomster under frukttrærne. Det er noe jeg har lyst å få til til neste sommer. :) her titter sola frem...blir nok en flott dag. Ønsker deg en nydelig søndag. Klem Merethe

  SvarSlett
 10. Du verden for et flott bed!!! Et sånt vil jeg også ha:-)

  SvarSlett
 11. Så flott bed! Det har jammen vært litt av en jobb for det var stort og flott! Spennende å se mer fra bedet etter hvert.

  SvarSlett
 12. Ingen problem med å henge med til siste slutt her :-) Litt av en jobb du har gjort med det grusbedet. Kjempeflott. Det skal bli kjekt å se hvordan det blir når det vokser til.

  Nydelige roser du har :-)

  SvarSlett
 13. Duverden her var det masse flott!Du har en fantastisk hage!

  SvarSlett